Barnets vardag
När ditt barn växer, växer också världen. Om du som förälder har koll på vad som blir viktigt blir också oddsen bättre att du ska kunna hänga med i ditt barns känsloliv och kunna ställa rätt frågor.
Familjen är viktigast
Familjen är fortfarande oerhört central. Hur den än ser ut är den basen för barnets utveckling och trygghet. Ett fungerande familjeliv är en väldigt stark skyddsfaktor för ett psykiskt välmående i framtiden (läs mer om skyddsfaktorer i kapitel 1).
Skolan ställer högre krav
Mellanstadiet brukar betyda högre krav från skolans sida. Det kan vara fler läxor eller skriftliga prov. Det är snart dags för betyg, vilket oroar många barn redan när de börjar årskurs fyra. Med den ökande förmågan att se sig själv utifrån börjar barnet ofta också jämföra sig själv med klasskompisarna. Barnen i en klass brukar ha stenkoll på vem som är bäst på vad och hur man själv platsar i gruppen.
Kompisarna blir allt viktigare
I takt med att barnet blir mer självständigt blir det också mer angeläget att knyta relationer utanför familjen. Kompisarna blir därför allt viktigare. Relationerna med vännerna blir ofta också mer komplexa, just eftersom de tar större plats i livet.
Fritiden blir en större arena
Om barnet har ett fritidsintresse är det en viktig arena för dess identitetsutveckling. Att vara riktigt intresserad av (och kanske också bra på) något kan stärka självkänslan. Samtidigt brukar den yttre pressen nu öka även på det här området. Det blir kanske uttagningar till nivåindelade lag eller krav på att delta i fler träningar per vecka.
Mobbning och utanförskap kan öka
I den här åldern ökar tyvärr också risken att utsättas för mobbning eller hamna i utanförskap. De senaste tio åren har andelen 11-åriga flickor som säger att de blivit utsatta för mobbning blivit dubbelt så stor. 10 procent av tjejerna i åldersgruppen uppger att de blivit mobbade.