Fakta och forskning
Barn som kan prata om sina känslor löper minskad risk för depression och suicid längre fram i livet. Men inte bara det – de har också större chans att klara skolan och undvika att hamna i missbruk och kriminalitet. På köpet får du och ditt barn också en starkare och närmare relation. Här kan du läsa mer om barnets utveckling, både mentalt och kroppsligt, hur du gör för att komma igång med snacken och hur ni kan träna på att lösa problem tillsammans.
Snack som skyddar
Skyddsfaktorer stärker barnets motståndskraft, eller resiliens som det också kallas med en psykologisk term, mot svårigheter längre fram i livet.
Copingstrategier
Förmågan att kunna lösa problem är en viktig skyddsfaktor mot till exempel depression.
Statistik - Siffror som berör
Skolstressen ökar men alkoholdrickandet minskar. Fler äter antidepressiva läkemedel men 96 procent tror att framtiden blir bra. Hur mår våra unga egentligen?
Barnets vardag
Kompisarna blir viktigare och skolan ställer högre krav. För 9-12-åringen händer det mycket i vardagen nu.
Det abstrakta tänkandets fas
Alla barn är individer och utvecklas olika. Inga faser har skarpa gränser, men någonstans i övergången mellan 9 år till tonåring händer det saker i barnets hjärna. Perioden brukar kallas det pre-abstrakta tänkandets fas, eller den pre-pubertala fasen. Vad är det egentligen som händer med ditt barn under den här ibland turbulenta perioden?
Den digitala världen växer
Barnets digitala värld är fylld av roligheter. Men det kan såklart också hända att det dyker upp obehagliga överraskningar – som barnet inte är redo för.
Från en förälder till en annan
Här tipsar andra föräldrar om hur de brukar sköta snacket hemmavid. Kanske hittar du något du gillar?
Att stötta i det digitala livet
Hur kan vi vuxna stötta barnet i dess digitala värld? Caroline Engvall, författare specialiserad på barns utsatthet på nätet, ger sina bästa tips.
Barnets kroppsliga utveckling
Puberteten brukar inledas någon gång mellan 8 och 14 års ålder och de flesta barn blir nu väldigt medvetna om var de själva befinner sig i utvecklingen. Är man tidig eller sen? Vuxit mycket eller lite? Fått mens eller inte?
Filmen om livsviktiga snack
I den här filmen får du en summering av Livsviktiga snack. Den är gjord för att ses av alla som har barn i sin närhet och fungerar som en introduktion till det här viktiga snacket. Sprid och använd den gärna!
Expertintervjuer
Att guida barn genom pre-pubertala utmaningar: Expertens syn på 9-12-åringars utveckling
Läs vår intervju med Johan Andreen
Att bekämpa suicidrisk med rätt copingstrategier: lärdomar från psykiatrisk forskning
Läs vår intervju med Livia Ambrus
Stärka ungdomars psykiska hälsa: En guide till bättre förståelse och stöd
Läs vår intervju med Ullakarin Nyberg
Förståelse och stöd för ungas emotionella välbefinnande: insikter från en expert
Läs vår intervju med Liria Ortiz
Att hantera stress och utmaningar: expertens råd om copingstrategier för barn
Läs vår intervju med Noam Ringer