Hoppa till huvudinnehållet

Guldregn över Suicide Zeros initiativ ’Livsviktiga snack’ i Svenska Designpriset 2020

22 ‪januari‬ 2022

När Svenska Designpriset delades ut igår fick ‘Livsviktiga snack’ guld i flera kategorier. Inte minst vinsten av juryns prestigefyllda pris “Årets Våghals” gör oss lite extra stolta. Med mod, kompetens och engagemang är dessa priser ett kvitto på att tunga och komplexa ämnen går att kommunicera. Livsviktiga snacks visuella formgivning har tagit fram av reklambyrån Åkestam Holst.

Under gårdagskvällen livesändes ’Svenska Designpriset’, där 35 prestigefyllda priser delades ut till kreativa förmågor som arbetar med grafisk design, formgivning och kommunikation. Åkestam Holst, som tagit fram den visuella formgivningen för Livsviktiga snack, blev tävlingens mest prisade byrå med totalt fyra guld för just det initiativet. Byråns designer Sara Bellafesta fick dessutom juryns hederspris ”Årets Designer”. Livsviktiga snack kammade hem priset ”Reklam – Print” och ”Illustration och infographic” med motiveringarna att de är starka och träffsäkra illustrationer som fångat essensen av ett både svårt och viktigt ämne samt att innehållet utgör ett så sällan avgörande viktigt syfte i samhället.

Vi är så glada för detta underbara guldregn över Livsviktiga snack! Framför allt för utmärkelsen Årets Våghals, vilket är juryns specialpris som tilldelas det bidrag som brutit ny mark och gjort något verkligen extraordinärt. Juryns motivering värmer både designer- och människohjärtat: För att känslor är svåra att fånga i ord. Svårare ändå, om känslorna är stora och människorna små. Allra viktigast, att kunna det då. Det har varit ett fantastiskt arbete, och hela arbetsgruppen är så glada för Suicide Zeros skull, säger Sara Bellafesta på Åkestam Holst.

Livsviktiga snack är Suicide Zeros största suicidpreventiva projekt och är både en webbaserad och fysiskt tryckt bok som skickades ut till alla föräldrar i Sverige som har en 9-åring hemma under maj 2020. Boken syftar till att ge föräldrarna verktyg att kunna rusta sina barn för livet och få dem att sätta ord på sina känslor. Materialet i boken är framtagen i samråd med ledande barnpsykologer, psykiatriker, läkare, kuratorer och forskare. Projektet genomförs med stöd av Allmänna Arvsfonden. Initiativet och idén kommer ifrån Stina Thimrén, som är Livsviktiga snacks projektledare och dessutom en av organisationens eldsjälar och har varit med sedan start 2013.

Vi är otroligt rörda över att Livsviktiga snack fått så många fina utnämningar. Att jobba med Åkestam Holst har varit en fantastisk resa hela vägen och utan dem och det enorma engagemang vi mött från alla inblandade hade projektet aldrig blivit så bra. Priserna visar ju också att det går att nå ut med ett ganska tungt och komplext ämne – bara man gör det på rätt sätt, säger Stina Thimrén, initiativtagare till Livsviktiga Snack.

Läs mer om Livsviktiga snack.