Hoppa till huvudinnehållet

Hipp hipp hurra! Nio av tio har läst Livsviktiga snack!

06 ‪oktober‬ 2020

I maj lanserade Suicide Zero det nya initiativet Livsviktiga snack – en plattform proppfull med kunskap och tips som ska peppa föräldrar att prata mer med sina barn. Forskning visar nämligen att barn som lär sig att sätta ord på sina känslor, uttrycka hur de mår och be om hjälp när de behöver det löper mindre risk för depression och suicid längre fram i livet.

Materialet samlades också i en bok som skickades ut till alla 117 765 hushåll i Sverige där det bor en nioåring. Nu har vi fått analysen av hur många som tagit del av boken och resultatet gör oss så himla glada! Undersökningen, som genomfördes av Novus, visar nämligen att 9 av 10 föräldrar som fått boken i brevlådan har läst eller bläddrat i den och att mer än hälften, drygt 6 av 10, upplever att de fått ny kunskap eller nya tips genom boken.

Det här är ett mottagande som överträffar alla våra förväntningar! Visst trodde vi att föräldrar skulle tycka att det här är ett viktigt ämne men att så många skulle vilja ta del av kunskapen är helt fantastiskt, säger Stina Thimrén, initiativtagare till och projektledare för Livsviktiga snack.

Sajten livsviktigasnack.se och boken med samma namn innehåller kunskap, tips och praktiska övningar om hur man som förälder kan träna på att prata också om lite knepiga saker med sitt barn. Materialet utvecklas kontinuerligt och tas fram i samarbete med ledande barnpsykologer, psykiatriker och kuratorer. Många av experterna ingår i Suicide Zeros eget Expertråd.

Det här är suicidpreventivt arbete i ett väldigt tidigt stadium. Med Livsviktiga snack vill vi ge föräldrar och barn och verktyg för att möta och hantera svårigheter i livet, för sådana möter vi ju alla. Att det nu har visat sig att så många föräldrar är intresserade av och har tagit till sig informationen vi skickar ut tycker jag ger stort hopp för framtiden, säger Stina Thimrén.

Livsviktiga snack finansieras av Allmänna Arvsfonden och Suicide Zero. Vill du läsa mer? På livsviktigasnack.se finns allt material samlat och också möjlighet att ladda ner boken som pdf. Helt kostnadsfritt.