Hoppa till huvudinnehållet

Suicide Zero lanserar boken Livsviktiga snack – ska få unga att må bättre

12 ‪maj‬ 2020

I veckan får 117 765 föräldrar boken Livsviktiga snack i brevlådan. Boken och tillhörande sajt hjälper föräldrar att lära barn att sätta ord på sina känslor och uttrycka hur de mår, vilket gör att de löper mindre risk att drabbas av depression och dö i självmord längre fram i livet.

Med Livsviktiga snack vill vi inspirera föräldrar till hur man kan hjälpa sitt barn att våga prata om allt, även sådant som kan vara lite knepigt i livet, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.

Den 12 maj landar boken Livsviktiga snack i brevlådan hos nästan 120 000 föräldrar som har en nioåring hemma. Boken handlar om nyttan och glädjen av att kunna sätta ord på känslor och uttrycka hur man mår. Alla kan drabbas av en psykologisk kris i livet men med rätt verktyg ökar förutsättningarna att klara av den. Livsviktiga snack riktar sig särskilt till föräldrar med barn från nio till tolv år, men kan användas av alla med barn och ungdomar i sin närhet.

Forskning visar att förmågan att uttrycka hur man mår och känner är en viktig skyddsfaktor mot allt från att inte klara skolan till psykisk ohälsa och självmord längre fram i livet. Barn som tidigt har fått lära sig detta är bättre rustade för att klara livets många utmaningar. Vår förhoppning är att denna kunskap ska bidra till det långsiktiga arbetet att minska antalet självmord i Sverige, säger Rickard Bracken.

Initiativet Livsviktiga snack, en bok och en sajt full med verktyg som hjälper föräldrar att rusta sina barn för livet, är Suicide Zeros största suicidpreventiva initiativ någonsin och har hämtat inspiration från Tonårsparlören. På sajten livsviktigasnack.se finns allt material i boken samt en ständigt växande kunskapsbank med tips, kunskap och praktiska övningar – gratis för alla nyfikna.

Materialet är framtagen i samråd med ledande barnpsykologer, psykiatriker, läkare, kuratorer och forskare som Martin Forster, barnpsykolog, Ullakarin Nyberg, psykiatriker och suicidforskare samt Johan Andreen, specialistläkare i barn och ungdomspsykiatri.

Projektet genomförs med stöd av Allmänna Arvsfonden.

Ladda ner rapporten ”Tio år utan förbättring: Nu krävs stora insatser för ungas psykiska hälsa” som ligger till grund för arbetet med Livsviktiga snack och som Suicide Zero presenterade 21 april.