Hoppa till huvudinnehållet

Den digitala världen

De flesta barn som växer upp nu har mer eller mindre alltid befunnit sig även i en digital värld. För att kunna vara en närvarande förälder behöver du såklart också ta del av det de ser, hör och upplever här.

 

För de flesta barn är de digitala plattformarna ett ställe där de snackar med kompisar, kollar roliga filmer och inlägg och spelar spel. En del av livet och en positiv upplevelse, helt enkelt.

Men det händer också, precis som i ”vanliga” livet, att de råkar ut för mindre bra upplevelser. Det kan handla om att bli utsatt för elakheter eller mobbing, att råka se eller läsa om sådant som man inte är mogen för eller att få en nakenbild man inte bett om.

 

I undersökningar där barn och unga själva får svara på hur ofta de råkar ut för jobbiga grejer på nätet så verkar det vara förhållandevis få barn mellan 9 och 12 år som gör det, men med åldern ökar antalet. Så är det till exempel när det gäller att få en oönskad nakenbild skickad till sig, eller att någon pressar en att göra något sexuellt. Undantaget är att bli utsatt för mobbing; där säger ungefär 15 procent av 9-18-åringarna att de utsatts.

 

En tolkning av de här siffrorna är att det är nu du har din chans! Det är i den här perioden du kan lägga grunden för en bra dialog mellan dig och ditt barn, där det finns en öppenhet för att berätta om vad som händer. Innan saker eskalerar kan du skapa en trygghet som gör att ditt barn vågar komma till dig och berätta om hen behöver hjälp och stöd. Här kan du läsa mer om hur du stöttar ditt barn vid jobbiga händelser.

 

 

Men man ska också komma ihåg att det digitala livet innebär mycket positivt – och att det kan ge finfina chanser för dig som förälder att komma ditt barn närmare. Visst bråkar vi ofta om skärmtiden (i senaste rapporten från Mediemyndigheten uppgav 37 procent av barnen att det är en källa till bråk hemma, så ni är inte ensamma!), men ta också vara på fördelarna. Be ditt barn visa ett roligt klipp eller vad hen tittat på senast. Kanske kan ni spela ett spel ihop eller surfa runt bland drömmiga resmål. Det kan ge många ingångar till fina samtal.

 

Du kan också vara ett viktigt stöd i förståelsen av hur sociala medier fungerar. Jakten på perfektion är stor i våra liv och sociala medier gör inte direkt pressen mindre. (Vissa forskare tror till och med att det är en starkt bidragande orsak till att unga mår så dåligt idag.) Så prata om det! Vad är det egentligen för bilder som visas fram? Kanske kan ni också tillsammans leta efter konton som ifrågasätter snäva normer och vidgar bilden av världen?