Hoppa till huvudinnehållet

Att prata med barn om självmord

När en närstående tar sitt liv faller tillvaron i bitar. Och om det finns barn med i bilden kan det bli ännu svårare. Vad kan man göra som förälder? Hur kan man vara närvarande som medmänniska? Vad kan man egentligen säga – och finns det något man absolut inte får prata om? Våra experter delar med sig av sin kunskap och sina bästa tips.

 

Här ser du en sammanfattning av intervjuerna. Vill du läsa hela så kan du klicka här.

 

Vid aktua sitationer, ring alltid 112!

 

 

Var rak med barnet

När du berättar för ett barn om en närståendes självmord – var så rak du kan. Du behöver inte berätta allt, men allt du säger ska vara sant.

Var öppen

Visa att du är öppen för att prata och låt barnets mognad och frågor styra nivån på samtalet.

Be om hjälp

Om självmordet skett i den närmaste kretsen är det omöjligt att som vuxen räcka till både för att hantera sin egen sorg och stötta ett eller flera barn i situationen. Det är helt naturligt och absolut inget att skämmas över! Be om hjälp, av andra närstående eller av professionella aktörer.

 

Viktigt med förståelse

Barn som har en förälder som har tagit sitt liv löper större risk att själva begå självmord längre fram i livet. Därför är det viktigt att barnet får hjälp att försöka förstå och bearbeta sina känslor kring det som hänt – genom att känna till sina egna sårbarheter ökar möjligheten att kunna hantera dem på ett bra sätt.

Samtal för resten av livet

Det går inte att ”ta snacket” om en närståendes självmord en gång – det är ett samtal som behöver fortsätta resten av livet. Visa att du är öppen för att prata och var inte rädd för att ta upp ämnet, om barnet inte vill prata just då kommer hen att visa det.

Ge plats för livet i vardagen

Det kan låta omöjligt, men glöm inte att också ge plats för livet i vardagen. Ni som finns kvar har ju en möjlighet att just leva och barn behöver känna att det finns en möjlighet att göra det, utan skuldkänslor. Sorg kan existera parallellt med glädje och med tiden går det att förstå och acceptera att ett självmord inte behöver överskugga allt för resten av barnets liv.

Läs mer