Hoppa till huvudinnehållet

Fem tankeövningar

Att vara förälder är fantastiskt – och väldigt utmanande ibland. Ibland kan en behöva lite extra stöd, och då är ACT en bra metod. ACT står för Acceptance and Commitment Therapy och är en psykoterapeutisk metod som utvecklats ur KBT, kognitiv beteendeterapi. Metoden har visat sig vara effektiv när det gäller att behandla bland annat ångest och depression men fungerar också finfint för att hantera och möta de starka känslor som ett föräldraskap kan innebära.

 

Här ha vi samlat fem tankeövningar som du kan använda när det tjorvar lite i föräldrarollen – eller när du bara behöver lite extra inspiration.

1. Acceptera känslorna

Vi upplever alla känslor som vi tycker är jobbiga. En vanlig reaktion då är att försöka tränga bort känslan och låtsas som att den inte finns. Tyvärr blir resultatet ofta att känslan får mer kraft. Om vi istället kan acceptera känslan får den mindre makt över oss. Nästa gång du drabbas av en oönskad känsla, försök hejda impulsen att trycka tillbaka den. Tillåt dig istället att känna allt du känner utan att döma dig själv. Det kan låta enkelt men är faktiskt rätt svårt, så ha tålamod!

2. Välj ditt agerande

Vi kan inte välja våra känslor – men vi kan välja hur vi agerar på dem. När du har noterat och accepterat de känslor som dyker upp i en specifik situation, fundera på hur du vill agera i situationen. Vilken typ av förälder vill du vara? Vilket sätt att agera skulle vara till mest hjälp nu?

3. Ditt barn som 20-åring

Sätt dig på ett ställe där du kan få vara ifred. Blunda och föreställ dig att ditt barn sitter mittemot dig – men nu är det 20 år gammalt. Låt nu ditt barn berätta vilken fantastisk förälder du har varit och hur bra du har hanterat svåra situationer. Vad har varit viktigt för dig? Vilka ledord och värderingar har genomsyrat ditt föräldraskap? Vilken känsla har ditt barn när det ser tillbaka på sin barndom? Var inte blygsam utan kör hårt och låt dig översköljas av precis allt du vill höra.

 

4. Väljer istället för Måste

Ord sänder ut signaler och påverkar hur vi upplever saker. Om du tänker ”Jag måste verkligen sova nu” så skapar det en känsla av tvång som kan kännas tung och jobbig. Om du istället tänker ”Jag väljer att försöka sova nu. Annars blir jag så trött i morgon.” så blir känslan en annan. Du är fri att göra ett val och väljer det som är bäst för dig.

Du kanske tänker ”Jag måste få mitt barn att läsa sina läxor” och känner pressen av att du måste göra detta. Testa att istället tänka ”Jag väljer att försöka få mitt barn att läsa sina läxor. Då blir det mindre stress för barnet sen”. Då handlar det inte om tvång utan om att välja det du tycker är bäst.

 

5. Distans till tankarna

Vi har en tendens att tro på vad vi tänker, speciellt när det gäller negativa tankar. Det är en mental kvarleva sedan stenåldern när vi var tvungna att akta oss för faror i omgivningen för att överleva. Men i dagens samhälle har vi ingen, eller i alla fall mycket liten, nytta av den funktionen. Därför behöver vi träna på att betrakta tankarna som just tankar och inte som sanningar. Försök istället att se dina tankar som moln. De dyker upp, är där en stund och försvinner sedan.

Om du ofta tänker ”Jag har inget tålamod. Jag är en urkass förälder!” riskerar du att till slut tro på det du tänker. Du är din tanke istället för att du har en tanke. Men du kan minska tankens makt över dig genom att skapa en distans till den. När tanken ”Jag har inget tålamod. Jag är en urkass förälder!” dyker upp kan du istället tänka ”Nu kom den där tanken igen. Den om att jag är en urkass förälder.”.

Läs mer