Hoppa till huvudinnehållet

Så kommer du igång med snacket

”Prata med sitt barn, vem gör inte det?”, tänker du kanske. Och visst gör vi, varje dag. Men att komma förbi snacket om allt det praktiska, från diskplockning till läggtider, kräver ibland lite extra eftertanke. Här är några enkla tips som kan vara bra att ha med sig i starten.

1. Så ett frö

Förändring sker sällan snabbt och enkelt utan kräver tålamod. Se det som att du som förälder i varje samtal med ditt barn kan så ett frö till förändring, snarare än att pressa på för att saker och ting ska bli annorlunda över en natt.

 

2. Du sätter stämningen

Ditt barn kan vara hur tjurigt, tystlåtet eller ilsket som helst – det är du som vuxen som sätter ramarna för hur ni kommunicerar. Visst kan det vara lätt att påverkas av barnets humör och svara med samma mynt, men det är sällan konstruktivt. Kanske blir det lite lättare att inte ramla i fällan om du tänker på att det alltid är du som är den vuxna i sammanhanget?

Det är också viktigt att du som vuxen inte använder dömande eller nedsättande uttryck om sånt som att må dåligt eller lida av psykiska besvär. Det kan göra ditt barn mindre motiverat att berätta om sina egna problem för dig.

 

3. Oro är naturligt

Om du är orolig för ditt barn är det helt naturligt att också känna starka känslor, som ilska eller irritation. Men om du först kan hantera de här känslorna hos dig själv, och sedan prata med ditt barn om det som oroar dig, är oddsen för ett öppet samtal mycket bättre.

 

4. Lyssna, lyssna, lyssna

När barn berättar om sina problem vill vi vuxna ofta komma med förklaringar och förslag. Men gör inte det! Bit dig i tungan, sitt på händerna eller gör vad som krävs för att vara tyst – och låt barnet berätta färdigt.

 

5. Bekräfta

Om barnet tystnar kan en väg framåt vara att bekräfta vad det redan sagt, istället för att ställa nya frågor.”Så du blev ledsen när Jacob cyklade i förväg?” eller ”Och när det hände blev du arg?”. Då får barnet ett bevis på att du har lyssnat och väljer ofta att fördjupa sitt resonemang. Om barnet inte gör det kan du, efter att ha varit tyst en stund, kanske fråga”hur känns det då?”. Eller ”känns det ofta så?”.

6. Låt barnet hitta lösningarna

I de fall du känner att ni behöver lösa ett problem – involvera barnet i att hitta möjliga lösningar. Dels är det barnet som känner sin situation bäst. Dels är det en bra övning i att själv hitta konstruktiva lösningar på jobbiga grejer.

 

7. Summera

Ibland kan det vara läge att summera det du lyssnat på, för att göra en liten koll av att du fattat rätt. ”Så du känner dig ensam ibland? Oftast när du ska gå hem från skolan och alla andra har någon att leka med?”.

 

8. Säg tack

Om ditt barn berättar något för dig, säg tack för förtroendet. Visa att du är glad över att få lyssna.

 

9. Prata ofta om ingenting

Till sist! Att bara vara tillsammans och låta tillvaron vara kravlös är också viktigt. Småprata om allt eller säg ingenting. Fnissa åt konstiga grejer eller sjung den där gamla bebislåten som ni båda gillade så mycket. Dagens föräldraskap är ofta ett projekt där vi vill vara duktiga jämt – men släpp det en stund.

Läs mer